Sociale huurwoningen in Utrecht en Amsterdam zijn voor nieuwe huurders het afgelopen jaar gemiddeld ruim 100 euro duurder geworden. Maar ook bestaande huurders kunnen rekenen op een forse huurverhoging.
Wie een nieuwe huurwoning betrekt, zal merken dat hij of zij fors meer betaald dan de vorige eigenaar. Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs de corporaties en uit recentes cijfers van Aedes, de vereniging van woningcorporaties.
In veel gevallen wordt de huur tot net onder de sociale huurgrens van 699 euro opgetrokken. De woningcorporaties zeggen zich hiertoe gedwongen te voelen. Ze hebben het geld nodig om de extra belasting te betalen die zij krijgen opgelegd door het Rijk, de verhuurdersheffing.
Niet alleen nieuwe huurders worden overigens geconfronteerd met een hogere huur. Ook bestaande huurders krijgen te maken met een forse huurverhoging. Uit een enquête onder woningbouwcorporaties waar Z24 eerder over schreef, gaat een groot deel van de woningbouwverenigingen de huur verhogen met het maximaal toegestane percentage.
De vrijgekomen woningen zijn door de stijging van de huurprijzen steeds vaker onbetaalbaar voor de laagste inkomen. Het aantal huisuitzettingen door huurschulden is bovendien met 8 procent gestegen. Negen van de tien keer is huurschuld de reden voor het ontruimen van de woning.
ANP / Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl